De politie heeft in Groningen een nieuw middel getest om identiteitsbewijzen van mensen te kunnen controleren en toch 1,5 meter afstand te kunnen bewaren, meldt ze zaterdag via Twitter.

Dat kan door een speciale houder op een wapenstok te monteren. Bij controles kunnen mensen hun ID-kaart of rijbewijs aan de houder van de stok bevestigen, waarna agenten de kaart met hun telefoon kunnen scannen en controleren.

Het hulpmiddel is ontwikkeld door het Innovatiehuis van politie Noord-Nederland. De houder is geprint met een 3D-printer, zodat het ontwerp in heel Nederland kan worden nagemaakt.

Afgelopen week werden de verlengstukken voor het eerst gebruikt in Leeuwarden, Assen en Groningen.

Politie wil afstand houden en rust wapenstok uit met kaarthouder
29
Politie wil afstand houden en rust wapenstok uit met kaarthouder

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.