Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid neemt zijn beschuldiging aan het adres van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) terug. Hij deed dat donderdag in de Tweede Kamer tijdens een debat over de coronacrisis.

De minister hekelde eerder het beleid van het UMCG waarbij er extra wordt getest op het coronavirus onder het eigen personeel. Volgens De Jonge is er een tekort aan testcapaciteit. "Zo ga je geen crisis te lijf", zei de minister.

Het UMCG pareerde die kritiek door te melden dat het heeft ingezet op meerdere leveranciers van testen. In tegenstelling tot de meeste andere ziekenhuizen, waar ze vaak maar één leverancier hebben, is er bij het UMCG dus voldoende testmateriaal. Bovendien adviseert de gezondheidsorganisatie WHO ook om zoveel mogelijk te testen.

In de Tweede Kamer erkende De Jonge nu dat de situatie in Groningen inderdaad genuanceerder ligt. De minister liet weten de uitspraak terug te nemen, nadat hij contact heeft gehad met het UMCG.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.