Burgemeester Koen Schuiling van Groningen is redelijk tevreden over de manier waarop inwoners van Groningen zich houden aan het advies om voldoende afstand te houden om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Volgens de burgemeester zijn er weliswaar enkele incidenten geweest waarbij mensen zich niet aan de voorschriften hielden, maar over het algemeen gaat het goed en daarom hoeven er geen boetes uitgedeeld te worden.

In een interview met omroep RTV Noord laat Schuiling weten dat hij het te vroeg vindt om boetes uit te delen aan mensen die geen 1,5 meter afstand van elkaar houden. Hij stelt dat hij het heel belangrijk vindt dat er draagvlak is voor het beleid om afstand te houden.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.