GGD Groningen zet vanwege de uitbraak het coronavirus een streep door verschillende vaccinatiecampagnes die de komende tijd gepland stonden.

De vaccinaties tegen meningokokken ACWY in maart gaan niet door, de HPV-vaccinaties in april zijn ook geannuleerd.

Meisjes die dit jaar dertien worden, hebben al een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie ontvangen. Zij ontvangen een nieuwe oproep in het najaar. Voor het vaccin tegen meningokokken ontvangen kinderen voor de zomer een nieuwe uitnodiging.

Ook de BMR/DTP-vaccinaties die gepland stonden voor mei en juni worden verplaatst. Hiervoor waren nog geen uitnodigingen verstuurd. Vaccinaties op het consultatiebureau gaan wel door.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.