Gemeente Groningen heeft de eerste doelen gesteld om de stad CO2-neutraal te krijgen. Deze eerste doelen moeten in 2023 bereikt zijn.

De gemeente deelt het energieverbruik in Groningen daarvoor op in drie segmenten. Om de doelstellingen te behalen is er een plan gemaakt voor elk segment.

Allereerst wil de gemeente in 2023 de CO2-uitstoot van personenauto's met 15 procent gereduceerd hebben. Daarnaast moet de uitstoot van bussen en vrachtwagens gereduceerd worden.

De meeste uitstoot van het verkeer is afkomstig van personenauto's. Dit betekent dat meer Groningers elektrisch zullen moeten gaan rijden. Een nieuwe subsidieregel die 1 juli zal worden ingevoerd moet hierbij helpen.

Duurzame woningen

Ook op het gebied van wonen moet de stad duurzamer worden. Er moet een grote besparing zijn op de warmtevraag door isolatie en er moet meer stroom worden opgewekt uit zonnepanelen en zonneboilers.

Voor woningeigenaren die een warmtepomp, zonnepanelen of een zonneboiler willen aanschaffen is er een lokale subsidie die bij de gemeente kan worden aangevraagd.

'Bedrijfsleven verbruikt meeste energie'

In het laatste segment, het bedrijfsleven, wil de gemeente meer besparen op de warmtevraag door isolatie en meer gebruik maken van stroom uit zonnepanelen. Daarnaast wil de gemeente dat alle bedrijven minimaal energielabel C hebben.

Omdat bedrijven en instellingen het meeste energie verbruiken heeft een CO2-reductie in dit segment de meeste invloed. Daarom worden bedrijven tegemoetgekomen met subsidies zodat zij hun pand en bedrijfsprocessen CO2-neutraal kunnen maken.