Het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) opent donderdag een coronapolikliniek. Dit is een tijdelijke afdeling voor patiënten die luchtwegklachten hebben en een afspraak hebben op een van de andere poliklinieken van het ziekenhuis.

De coronapolikliniek is voor mensen die al patiënt in het UMCG zijn. Zij moeten zich hier melden als om medische redenen uitstel van een behandeling niet mogelijk is of als een telefonische afspraak niet mogelijk is. Ook moeten patiënten naar de coronapolikliniek als een huisarts de behandeling niet over kan nemen.

Het UMCG neemt zelf contact op met deze patiënten. Medewerkers vragen vervolgens of zij klachten hebben die te maken hebben met het coronavirus. Als dat zo is, regelt het ziekenhuis een afspraak bij de coronapolikliniek. Daar wordt eerst onderzocht of een patiënt besmet is met het COVID-19-virus.

De nieuwe polikliniek is gescheiden van andere poliklinieken en verpleegafdelingen en krijgt een aparte ingang. Dit doet het ziekenhuis om verspreiding van het virus in het UMCG te voorkomen.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.