De vier studenten van de Groningse studentenvereniging Vindicat die getest zijn op het coronavirus hebben het virus niet, meldt de GGD zaterdagavond.

Negenhonderd Vindicat-studenten vertrokken afgelopen zondag naar het skigebied, dat toen nog niet was aangeduid als risicogebied. Afgelopen dinsdag werd het reisadvies voor de regio aangescherpt vanwege het COVID-19-virus.

Hoewel er volgens de GGD en het RIVM geen medische reden was om eerder terug te keren, besloot het corps om vrijdagmiddag al naar huis te gaan. Vindicat hoopt de zorgen bij leden, hun familie en de Groningers hiermee weg te hebben genomen.

Zieke studenten mochten niet mee de bus in, maar niemand vertoonde bij de controle klachten. Onderweg naar Nederland is regelmatig contact geweest met de GGD.

Zaterdagochtend zijn de studenten teruggekeerd in Groningen en door de GGD opgevangen. Zij kregen voorlichting over waar ze op moeten letten als ze gezondheidsklachten krijgen. Ook zijn de studenten gecontroleerd op ziekteverschijnselen.

Als de studenten in de komende twee weken klachten krijgen die bij het coronavirus passen, moeten ze contact opnemen met de GGD Groningen en uit voorzorg thuisblijven.

Waarom mondkapjes door de run erop naar de verkeerde mensen gaan
100
Waarom mondkapjes door de run erop naar de verkeerde mensen gaan

Volg de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus in ons liveblog.

Het coronavirus (COVID-19) in het kort

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen. Wie geen symptomen vertoont, vormt amper een besmettingsgevaar.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. Dit cijfer daalt echter door alle voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meesten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen.