Drie winkeliers in de Oosterstraat houden vanaf maandag voor de actie van Groningen Werkt Slim de deuren van hun winkel dicht. Door de deuren vaker dicht te doen, terwijl de winkel wel open is, willen de winkeliers energie besparen.

"Nu staan de meeste winkeldeuren de hele dag open. Daardoor gaat er veel warmte verloren. De deur dicht bespaart energie en geld én winkeliers dragen bij aan ons doel om in 2035 CO2-neutraal te zijn", zegt wethouder Philip Broeksma bij de aftrap van de actie.

Het initiatief voor de actie komt van de Groningen City Club. "Uit onderzoek van het Belgische onderzoeksbureau Haystack International blijkt dat met een dichte winkeldeur de energiekosten flink dalen. Een automatische schuifdeur met luchtgordijn bijvoorbeeld bespaart bijna 40 procent gasverbruik ten opzichte van een deur die openstaat", zegt Eric Bos, voorzitter van de Groningen City Club.

De eerste deelnemers aan de Deuren Dicht-actie zijn drie winkeliers in de Oosterstraat, namelijk Kokotoko, Mary Jane en Oddity. In de Herestraat doet Expresso Fashion mee.

Groningen Werkt Slim is het duurzaamheidsplatform van de vier Groninger bedrijvenverenigingen, de gemeente en provincie Groningen.