Het Martini Ziekenhuis neemt deze week drie koppelbedden in gebruik. Met een koppelbed kan een ziekenhuisbed in een tweepersoons-hoog-laagbed worden veranderd.

De koppelbedden zijn bedoeld voor patiënten die in hun laatste levensfase verkeren, en hun naasten.

"Wanneer een vertrouwd persoon heel dichtbij is, merken we dat patiënten rustiger zijn en er soms ook minder medicatie nodig is", aldus oncologieverpleegkundige Karin van der Wal. "We zijn ontzettend blij dat we de koppelbedden in gebruik kunnen nemen. Een koppelbed geeft de patiënt en de partner, familielid of dierbare de mogelijkheid om tegen elkaar aan te kruipen en elkaars nabijheid te voelen."

Het koppelbed heeft een speciaal matras met een verbreding, waardoor hij aansluit op het ziekenhuisbed. De verbreding dekt het frame van het ziekenhuisbed af waardoor een tweepersoonsmatras ontstaat.

Het Martini Ziekenhuis kreeg de koppelbedden van de Stichting Roparun. Dat is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer waarbij mensen geld ophalen voor organisaties en projecten die het leven van mensen met kanker kunnen veraangenamen.

Medewerkers van het Martini Ziekenhuis lopen al drie jaar mee met de Roparun. Zij liepen vorig jaar in totaal ruim euro 11.000 bij elkaar voor het goede doel.