De oppositiepartijen SP, CDA, Partij voor de Dieren en 100%Groningen willen dat de bewoners van woonschepen in de Noorderhaven een vergunning kunnen aanvragen.

De bewoners weten dan zeker dat ze op hun huidige plek kunnen blijven liggen. Nu heerst er veel onzekerheid omdat de Noorderhaven van het college weer een vrijhaven moet zijn, waarbij schepen er vrij mogen afmeren.

De oppositiepartijen willen duidelijkheid en zekerheid voor woonbootbewoners. Die zekerheid hebben zij na een gespreksronde van de gemeente met de bewoners afgelopen najaar niet gekregen, aldus de partijen. Daarom vragen de partijen van het college van burgemeester en wethouders om uit te spreken dat de huidige woonbootbewoners hun plek kunnen houden, doordat zij een vergunning voor de ligplaats krijgen.

De Noorderhaven is een vrijhaven en de gemeente wil dat zo houden. Volgens de oppositiepartijen staat een vergunningstelsel het karakter van een vrijhaven niet in de weg. De permanente bewoning van woonschepen aan de Noorderhaven wordt al jaren gedoogd.