De renovatie en de verbouwing van het stadhuis van Groningen gaat 19,3 miljoen euro kosten.

In het nieuwe stadhuis gaat de raadszaal naar de derde verdieping en wordt het gebouw zo goed als onafhankelijk van aardgas. Ook krijgt het het 'groenste' energielabel: A+++.

Volgens het college voldoet het stadhuis al lang niet meer aan de eisen van deze tijd en is aanpassing van het rijksmonument noodzakelijk. Verduurzaming, restauratie en interne verbouwing moeten ervoor zorgen dat het stadhuis weer bij de huidige gebruikseisen past en toekomstbestendig wordt.

Omdat het om een forse financiële investering gaat, heeft het college - naast het huidige ontwerp met daaraan een prijskaartje van 19,3 miljoen euro - ook twee alternatieven onderzocht.

Alternatieve ontwerpen minder aantrekkelijk

Daarbij ging het om onder meer uitstel van het project. Dat zou 3 miljoen euro kosten en is financieel niet aantrekkelijk omdat de tijdelijke huisvesting dan langer moet worden aangehouden en er risico's voor de continuïteit van de bedrijfsvoering zouden ontstaan.

De tweede variant, met een prijskaartje van 15,5 miljoen, zou betekenen dat de revitalisatie zich beperkt tot het meest noodzakelijke grote onderhoud. Dan zou de noodzakelijke uitbreiding echter achterwege blijven en het stadhuis ook afhankelijk van aardgas blijven.

Het college heeft dan ook besloten verder te gaan met het huidige technische ontwerp.