Het boerenprotest van maandag 14 oktober heeft de gemeente Groningen een schadepost van 40.000 euro opgeleverd. Het gaat vooral om schades aan gras en groen bij onder meer het Martinikerkhof en aan de singels. De gemeente doet aangifte, zo meldt de gemeente woensdag.

Volgens een woordvoerder gaat het vooral om zichtbare schade aan gras en groen. Op het Martinikerkhof is de schade het grootst, maar ook op het Emmaplein, de Emmasingel en de Heresingel is er gras kapot. Daarnaast heeft de gemeente ondergrondse schade geconstateerd, zoals beschadigde wortels en stinzen. Omvergereden paaltjes zijn al gerepareerd.

De woordvoerder laat verder weten dat de gemeente heeft besloten in te gaan op het eerdere voorstel van de boeren om de kosten op zich te nemen en zelf het beschadigde gras te herstellen. De boeren worden binnenkort uitgenodigd voor een gesprek.

Het bedrag van 40.000 euro is exclusief de schade aan de deuren van het provinciehuis. Die kosten staan op naam van de provincie en heeft de gemeente dus niet meegerekend.