Het Groningse zonneautoteam Top Dutch Solar Racing heeft in Australië een bouwkundeprijs gekregen van de jury van de zonnerace World Solar Challenge.

De studenten van de Hanzehogeschool, de Rijksuniversiteit en het Noorderpoortcollege en het Friesland College eindigden vorige week als vierde in de World Solar Challenge. Het was voor het eerst dat er een team uit Groningen meedeed aan de zonnerace door Australië.

De jury gaf de Excellence in Engineering-award aan het Groningse team, omdat ze het bijzonder vond dat een debuterend team zo'n hoog niveau had behaald.

Het team Top Dutch Solar Racing bestaat uit 26 studenten. Het is een van de weinige teams die niet bestaat uit enkel universiteitsstudenten. De zonneauto is gebouwd in samenwerking met overheden, bedrijven en onderwijsinstellingen in Noord-Nederland.

De Bridgestone World Solar Challenge is een wedstrijd waarin teams met zelfgebouwde zonneauto's een rit van 3.022 kilometer afleggen door de outback van Australië. De route gaat van Darwin naar Adelaide.