Het Groningse team van Top Dutch Solar Racing is vierde geworden in de World Solar Challenge. Het team, dat uit 26 studenten van de Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, Noorderpoort en het Friesland College bestaat, reed in vijf dagen tijd ruim 3.000 kilometer van Darwin naar Adelaide in Australië.

Top Dutch Solar Racing deed voor het eerst mee aan de Bridgestone World Solar Challenge. Het team werkte twee jaar aan het voertuig.

Doordat Top Dutch Solar Racing de kwalificatieronde op het circuit won, mocht het team op poleposition starten. De zonneauto, genaamd Green Lightning, was de eerste zonneauto die Darwin uit reed en aan de Challenge begon.

Top Dutch was op het einde van de wedstrijd het enige deelnemende Nederlandse team. Solar Team Twente viel woensdag al uit en het Vattenfall Solar Team van de TU Delft, dat op kop lag, vloog onverwacht in brand.

"Dat is natuurlijk vreselijk en ook al is het een race, dit wens je geen enkel team toe. Gelukkig zijn hun drivers en de andere teamleden ongedeerd", reageert teammanager Jeroen Brattinga van het Groningse team.

Het Belgische team van de KU Leuven werd eerste. In totaal deden 26 teams mee.