Een aantal beelden aan de voorgevel van het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen, dat op dit moment in de steigers staat, is door eerdere renovaties beschadigd of incompleet geraakt. De zandstenen Minerva, de Romeinse godin van wijsheid en wetenschap, houdt daarom geen speer meer, maar een bezemsteel vast, meldt de Ukrant.

De verdwijning van de speer werd tijdens een inspectie van de gevel, voorafgaand aan de huidige renovatie, ontdekt door bouwkundige René Bosscher. De bezemsteel is een noodoplossing.

Minerva is niet het enige incomplete beeld, zo meldt de universiteitskrant. Het beeld Mathematica, op de uiterste rechtervleugel, heeft geen passer meer en Historia, rechts van het zolderraam, mist haar ganzenveer.

Bosscher vermoedt dat de objecten van de gevel zijn gehaald om op te knappen, maar daarna zijn zoekgeraakt. De bouwkundige wil de missende onderdelen vervangen door replica’s, maar het lukt niet meer die te maken en vervolgens te plaatsen voordat de steigers worden weggehaald.