Meerdere winkels aan het A-kerkhof, waaronder boekhandel Van der Velde, zijn een deel van donderdag dicht nadat woensdagavond een deel van een gevel naar beneden kwam.

Naast Van der Velde gaat het om restaurant Wereldburger en de ingang van de Klassieke Academie. De verwachting is dat het restaurant en de ingang van de academie in de loop van donderdag weer toegankelijk zijn. De boekhandel is de hele dag gesloten.

Er raakte niemand gewond. Het is volgens een woordvoerder van de gemeente nog niet bekend wat de oorzaak is. "Het stormde niet, en er was ook geen vorst. We hebben vooralsnog geen enkel idee hoe dit heeft kunnen gebeuren."

De eigenaar van het betreffende pand, een bedrijf uit Rotterdam, is verantwoordelijk voor de aanleg van een voetgangerssluis. Er is donderdagochtend al contact geweest tussen de gemeente en de eigenaar. Er is al begonnen met de aanleg van de beschermende overkapping.

In de loop van donderdag wordt de gehele gevel, bestaande uit zogenoemde steenstrips, geïnspecteerd. Alleen de stoep voor onder andere Van der Velde is voorlopig dicht. De rijbaan is wel gewoon open.