De Kempkensberg in Groningen is vanaf aankomende maandag, als de zomerstremming van de zuidelijke ringweg erop zit, definitief dicht. Deze autoverbinding tussen de Hereweg en de Helperzoom vervalt vanwege de aanleg van de bouwkuip van de verdiepte ligging.

Medewerkers van DUO en de Belastingdienst en bewoners van de woningen bij de Engelse Kamp kunnen dan gebruikmaken van de Waterloolaan. Vanaf dat moment is de laan een tweerichtingsweg.

In februari ging de oprit van de Kempkensberg naar de zuidelijke ringweg al dicht. Sindsdien kon het autoverkeer de Kempkensberg alleen nog gebruiken om van de Hereweg naar de Helperzoom te komen en omgekeerd. Ook daar komt over een week een eind aan.

Alternatief via de Waterloolaan

De definitieve afsluiting van de Kempkensberg heeft vooral gevolgen voor de medewerkers van DUO en de Belastingdienst en de bewoners van de Engelse Kamp.

Op de kruising van de Waterloolaan en de Hereweg komen verkeerslichten, zodat verkeer vanaf de Waterloolaan makkelijker kan invoegen op de Hereweg.

In achterliggende straten in de Herewegbuurt worden rijrichtingen veranderd om sluipverkeer terug te dringen. De plannen voor de aanpassingen aan de Waterloolaan zijn samen met de buurt opgesteld. De parkeergarage van DUO en de Belastingdienst blijft bereikbaar via de Helperzoom.

De Waterloolaan blijft ook na afronding van het project Aanpak Ring Zuid een tweerichtingsweg. De straat krijgt aan het eind van het project haar definitieve inrichting. Die inrichting past bij de sfeer van het Zuiderplantsoen.

Helperzoomtunnel in eerste kwartaal 2020 open

Vanuit het oosten blijven de Belastingdienst en DUO en de woningen aan de Engelse Kamp per auto bereikbaar via de Europaweg, Boumaboulevard, Verlengde Lodewijkstraat en de Esperantokruising.

In het eerste kwartaal van 2020 gaat de Helperzoomtunnel open, waardoor een nieuwe route vanaf het oosten richting de Helperzoom ontstaat. Later in 2020 gaat de Esperantokruising dicht.

Voor fietsers verandert er nu niets. Het fietspad langs de Kempkensberg was al afgesloten. Als de verdiepte ligging klaar is, dan ontstaat hier weer een fietsverbinding tussen de Hereweg en de Helperzoom.