De Groningse kunstenares Olga Wiese heeft een gedenksteen ontworpen voor de in de oorlog gedode bewoners van een Joods bejaardenhuis in de stad. De gedenksteen wordt op zondagmiddag 1 september onthuld door Frits Grunewald, voorzitter van de Joodse Gemeente Groningen.

De onthulling vindt plaats op het voorplein van het gebouw aan de Schoolholm 26 en wordt gevolgd door een toespraak in de synagoge.

Het pand werd in 1886 gekocht door stichting Beth Zekenim. Vanaf 1899 deed het dienst als Joods bejaardentehuis.

Op 9 maart 1943 werd het gebouw door de bezetter ontruimd. De bewoners, directrice Rosalie Alida Mozes en twee personeelsleden werden afgevoerd. Alle 28 bewoners werden naar Westerbork gebracht, de meesten werden vervolgens op transport naar vernietigingskamp Sobibor in Polen gesteld.

Bezetters gaven gebouw nieuwe bestemming

De bezetters gaven het gebouw een nieuwe bestemming. De Hitlerjugend en de Arbeitseinsatz gingen er kantoor houden.

Na de bevrijding in 1945 diende het huis als eerste opvang voor teruggekomen Joodse Groningers. In 1948 vestigde de distributiedienst van de PTT zich in het pand.

Beeldend kunstenaar Wiese woonde en werkte meer dan twintig jaar lang in het gebouw. Het initiatief voor de steen werd genomen door Joop Woldring, eigenaar van het gebouw.