De Helperzoomtunnel wordt dit weekend ingeschoven. Vorig jaar mislukte dat nog, nu wordt er met man en macht gewerkt om de klus te klaren

De zes miljoen kilo zware tunnel wordt via schuifbanen op z'n plek geschoven, veertig meter verderop. Tot woensdag lag daar nog een spoor. "In de afgelopen dagen is 18.000 kuub zand weggegraven om plek te maken voor de tunnel", aldus Bert Kramer.

Vorig jaar mislukte het inschuiven van de tunnel, omdat de grond zich anders gedroeg dan men had verwacht. De aannemer is een heel jaar bezig geweest met nieuwe onderzoeken en een ander plan van aanpak. "We gaan er vanuit dat het nu wel goedkomt", zegt Kramer.

Het inschuiven van de tunnel begint als alles goed gaat zaterdagochtend rond 06.00 uur. Daarna is de aannemer nog bezig om de schuifconstructie te verwijderen.

Donderdag moet er op de tunnel weer een spoor liggen, zodat het treinverkeer richting Assen, Veendam, Winschoten en Weener weer kan worden hervat.

Publieke tribune

De werkzaamheden zijn vrijdagmiddag van 13.00 tot 17.00 en zaterdagochtend van 9.00 tot 13.00 te volgen via een publieke tribune bij de Natuurschool aan de Helperzoom 6.

De klus is ook via een webcam te volgen.