De Helperzoomtunnel in Groningen wordt zaterdag ingeschoven. Dit is een van de spannendste onderdelen van de aanpak van de zuidelijk ringweg. Door de werkzaamheden is het treinverkeer rondom Groningen van woensdag 31 juli tot en met dinsdag 7 augustus verstoord.

In de nacht van dinsdag op woensdag is om 2.00 uur de treinvrije periode begonnen waarin de Helperzoomtunnel op z'n plek geschoven moet worden.

Tussen Groningen en Assen en tussen Groningen en Veendam, Winschoten en Weener (Duitsland) dan geen treinen. De NS zet tussen Groningen en Assen bussen in. Tussen Groningen en Veendam en Groningen en Weener rijden Arriva-bussen.

De bussen van de NS stoppen niet bij Groningen Europapark. Reizigers die daar naartoe willen, kunnen op station Groningen een Arriva-bus nemen. Tussen het OV Transferium langs de A28 en Haren rijden pendelbussen.

Volgens de NS is de vertraging een kwartier tot drie kwartier.

Herepoort werkt 24 uur per dag aan voorbereidingen inschuiven

Combinatie Herepoort werkt momenteel 24 uur per dag aan de voorbereidingen voor het inschuiven van de Helperzoomtunnel. Zaterdag 3 augustus moet het enorme gevaarte via een schuifbaan op z'n plek onder het spoor terecht komen.

De werkzaamheden zijn live te volgen via de webcam of je kunt ter plekke gaan kijken vanaf de publieke tribune bij de Kinderwerktuin Helpman. Bij de tribune zijn geen parkeerplaatsen beschikbaar. Bezoekers worden opgeroepen met de fiets of te voet te komen.

De tribune is geopend op woensdag 31 juli van 13.00 tot 17.00, vrijdag 2 augustus van 13.00 tot 17.00 uur en van zaterdag 3 augustus van 9.00 tot 13.00 uur.

De Helperzoom is in verband met de werkzaamheden afgesloten voor autoverkeer tussen de Helper Brink en de Groenendaal. Fietsers en voetgangers kunnen er wel langs.

Ook werk aan station Europapark en in Haren

In deze treinvrije periode werkt Stukton Rail in het kader van project Groningen Spoorzone ter hoogte van station Groningen Europapark en De Vork in Haren. Er komt een vierde spoor tussen station Groningen en het nieuwe opstelterrein 'De Vork' in Haren.

De treinen uit Leeuwarden, Delfzijl en Roodeschool rijden in de toekomst door tot station Groningen Europapark. Daarvoor is een extra spoor nodig en een bijbehorend zijperron. In het station worden ook een aansluitende lift en trap ingepast. Daarnaast lift aannemer Reimert ook mee en werkt aan de onderdoorgang op station Haren.

De treinen rijden weer op donderdag 8 augustus.