Een 35-jarige automobilist die was betrokken bij een uit de hand gelopen verkeersruzie in Groningen is donderdag ontslagen van rechtsvervolging. Bij de ruzie liep het slachtoffer ernstig hersenletsel op. Vermoedelijk zal hij hier niet meer van herstellen.

Op 11 september 2016 botste de auto van het slachtoffer op die van de verdachte. De mannen raakten daarna met elkaar in gevecht, waarop de verdachte het slachtoffer optilde en op de grond gooide. Daarna sloeg en schopte hij hem.

Het slachtoffer is bewusteloos naar het ziekenhuis gebracht.

De verdachte wordt vrijgesproken van een poging tot doodslag en zware mishandeling. Volgens de rechtbank kan niet worden vastgesteld dat hij "zo heftig geweld had gebruikt dat hij opzet moet hebben gehad om fataal of zwaar letsel toe te brengen".

De rechtbank weegt verder mee dat het slachtoffer een jaar voor de verkeersruzie een heftig auto-ongeluk heeft gehad, waarbij hij ernstig nek- en hoofdletsel had opgelopen. Het kan niet uitgesloten worden dat de gevolgen hiervan hebben doorgewerkt bij het letsel dat werd veroorzaakt bij de ruzie.

Schuldig aan mishandeling met zwaar letsel

De verdachte wordt wel schuldig geacht aan mishandeling met zwaar letsel tot gevolg. Hij is hiervoor niet strafbaar.

Uit getuigenverklaringen is naar voren gekomen dat het slachtoffer als eerste begon te slaan. De verdachte mocht zich daartegen verdedigen, maar had moeten stoppen toen het slachtoffer op de grond lag, oordeelt de rechtbank.

"Het geweld dat hij daarna nog heeft gepleegd valt te verklaren uit een heftige schrikreactie, veroorzaakt door de plotselinge aanval door het slachtoffer, en de vrees dat hem of zijn dochtertje, die klem zat achter het portier van de auto, iets aangedaan zou worden."

Vonnis komt niet overeen met eis OM

De uitspraak van de rechtbank komt niet overeen met de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Het OM had twee weken geleden vijf jaar cel geëist tegen de 35-jarige Groninger en kwalificeerde het gebruikte geweld als poging tot doodslag.