Testritten van de NS tussen station Groningen en station Den Haag hebben laten zien dat er een flinke tijdwinst is te behalen op dit traject. De reistijd werd met zeventien minuten terugggebracht tot 2 uur en 21 minuten.

Dat schrijft het Dagblad van het Noorden. Ook op de verbinding tussen Leeuwarden en Den Haag valt "fikse" tijdwinst te behalen: 25 minuten.

De resultaten van de proef, die in februari werd gehouden, werden bekendgemaakt na een bestuurlijk overleg tussen vertegenwoordigers van Nederlandse Spoorwegen (NS) en spoorwegbeheerder ProRail met noordelijke bestuurders en vertegenwoordigers van het Rijk.

De tijdwinst werd behaald door de trein niet meer te laten stoppen op treinstations in Assen, Almere en Leiden. Wel stopte de trein nog in Zwolle, Lelystad Centrum, Amsterdam Zuid en Schiphol.

Tijdens de testrit werd bovendien gebruik gemaakt van een zogenoemd TRAXX-locomotief, die normaliter rijdt over de hogesnelheidslijn HSL-Zuid. Daardoor kon de snelheid worden verhoogd van 140 naar 160 kilometer per uur.

Invoering van sneller traject geen zekerheid

Nu de test zulke positieve resultaten heeft opgeleverd wil dat nog niet zeggen dat de snellere verbindingen ook zullen worden ingevoerd. De test werd namelijk in de nacht gehouden, terwijl er overdag andere omstandigheden zijn die voor meer oponthoud kunnen zorgen.

In september worden de resultaten bekend gemaakt van ander onderzoek, aldus het Dagblad van het Noorden.