De voorbereidende werkzaamheden voor de realisatie van een grootschalig zonnepark op het middenterrein van Groningen Airport Eelde zijn dinsdag gestart.

De officiële start van de bouwwerkzaamheden is echter aankomende vrijdag, 24 mei. Het startsein wordt dan gegeven door CDA-Tweede Kamerlid Agnes Mulder.

Er worden komende maanden tussen de start- en taxibaan van het vliegveld in totaal ruim 63.000 zonnepanelen geplaatst, die een totaal vermogen van 21,9 MW leveren. Dit is goed voor de levering van stroom aan circa 6.200 huishoudens.

Het zonnepark, dat wordt gerealiseerd door GroenLeven, is naar verwachting in november van dit jaar gereed.

Voor eerst op deze wijze zonnepark op luchthaven

De bouw van een overkapte doorgang van vierhonderd meter vanaf de terminal naar het platform, die geheel met zonnepanelen wordt uitgerust, is ook onderdeel van de plannen. Door dit zonnedak wordt de luchthaven zelfvoorzienend in haar elektriciteitsverbruik.

Het is wereldwijd voor het eerst dat op een luchthaven op deze wijze een zonnepark wordt gerealiseerd. Dat heeft vooral te maken met de veiligheidseisen op luchthavens. Die stellen vergaande en specifieke voorwaarden aan de realisering van een zonnepark.