De gemeente Groningen gaat de Friesestraatweg "grondig herinrichten". Zo komt er meer ruimte voor bomen, wordt de weg smaller en gaat de snelheid omlaag naar 30 kilometer per uur, meldt de gemeente Groningen maandag.

Het college vraagt voor de herontwikkeling krediet aan bij de gemeenteraad. De ontwikkelaars van de verschillende bouwprojecten dragen uiteindelijk bij in de kosten.

Naast de lagere maximumsnelheid, krijgt de fietser straks voorrang op de Friesestraatweg. Ook krijg de straat comfortabele klinkers en meer plaats voor een wandelstrook van wisselende breedte.

Aan de zijde van het Reitdiep wordt een strook van tien tot vijftien meter vrijgehouden. Deze openbare ruimte moet een leefbaar en toegankelijk gebied worden langs de waterkant. Deze zone wordt door de ontwikkelaars ingericht en geschikt gemaakt voor wandelen, fietsen en verblijven.

'Gebied krijgt gemengd woningaanbod'

Het gebied tussen Reitdiep en Friesestraatweg wordt een intensief bebouwd woongebied met ruimte voor een gemengd woningaanbod. Zo komen er zowel studentenwoningen, als jongerenhuisvesting, sociale appartementen, appartementen in de vrije sector (koop en huur) en grondgebonden woningen.

Op dit moment zijn er twee bouwprojecten in uitvoering: een ten noorden van de Pleiadenlaan en een ten zuiden daarvan. De verwachting is dat in 2019 voor vier andere bouwprojecten de bestemmingsplanprocedure wordt opgestart.