De gemeente Groningen zet stappen om het eigen vastgoed energiezuiniger te maken. Acht eigen gebouwen zijn inmiddels naar energielabel A gebracht en meerdere gebouwen maakten een verbetering door qua energielabel.

Dit is de uitvoering van een plan van de voorgaande Groningse coalitie. Deze gaf de opdracht om 24 gebouwen naar energielabel A te brengen.

De gemeente wil met de verduurzaming van de eigen gebouwen een signaal afgeven, schrijft het op de eigen website. "We streven als gemeente naar een CO2-neutrale gemeente in 2035. En daarin willen we zelf het goede voorbeeld geven."

De aanleg van onder meer zonnepanelen, led verlichting, isolatie en de vervanging van cv-ketels moet 500 ton aan CO2-reductie opleveren. Dit is de gemiddelde uitstoot van zestig huishoudens. "Daarnaast leveren de aanpassingen een jaarlijkse besparing van 80.000 euro aan energiekosten op", verklaart wethouder Roeland van der Schaaf.

Scholen duurzamer gemaakt

Het gemeentegebouw aan het Hanzeplein, het cultuurcentrum Oosterpoort en de sporthal in Hoogkerk kregen allen zonnepanelen. Ook het nieuwe Kindcentrum in Ten Boer krijgt rond de 400 zonnepanelen en wordt aardgasloos.

De bouw van dit Kindcentrum wordt na de zomervakantie gestart. Daarnaast gaat de gemeente zonnepanelen aanleggen op de Vensterscholen in Vinkhuizen en aan de Maresiusstraat.

De openbare verlichting kost ongeveer een kwart van het totale elektriciteitsgebruik. De raad bereidt een voorstel voor over de verduurzaming van de circa 10.000 straatlantaarns.