Een 43-jarige man is donderdag door de rechtbank Noord-Nederland veroordeeld tot TBS en dwangverpleging voor het gewelddadig verkrachten van een 47-jarige vrouw in haar woning in Groningen. Ook heeft de man een gevangenisstraf van zes jaar opgelegd gekregen.

De zes jaar gevangenisstraf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie (OM). De man, die als klusjesman aan de slag was in de woning van de vrouw, overmeesterde haar en bond haar vast met een ketting om haar hoofd en mond. Ook bedreigde hij haar met een scherp voorwerp. Daarna heeft hij haar gedwongen tot verschillende seksuele handelingen.

De verdachte heeft al eerder voor soortgelijke zedendelicten in 1995 en 2010 TBS en dwangverpleging opgelegd gekregen. Deze leidde echter niet tot veranderingen van het gedrag van de man.

Desondanks heeft de rechtbank opnieuw TBS en dwangverpleging opgelegd, omdat de verdachte anders onbehandeld terug de samenleving in kan keren. Volgens de rechtbank wordt de samenleving door deze straf het beste beschermd.