De hoge perronkap langs het hoofdgebouw van het Groningse Hoofdstation wordt tijdelijk bevestigd aan grote betonblokken. Zo moet worden voorkomen dat de kap opwaait bij extreem harde wind.

Volgens ProRail voldoen de monumentale, ruim 120 jaar oude perronkappen niet meer aan de huidige wet- en regelgeving.

De hoge kap langs het stationsgebouw rust op natuurstenen oplegpunten in de gevel. Deze verkeren volgens de spoorbeheerder in slechte staat.

Om te voorkomen dat de kap losraakt bij extreme wind, wordt deze voorlopig bevestigd aan grote betonnen steunpunten die onlangs op het perron zijn geplaatst.

Tijdelijke oplossing

Het gaat om een tijdelijke oplossing, zo meldt ProRail.

Definitieve restauratie van de perronkap zal naar verwachting vanaf 2020 plaatsvinden als onderdeel van het project Groningen Spoorzone.