De Helperzoomtunnel kan deze zomer worden geplaatst. Dat blijkt uit aanvullend grondonderzoek en aanpassingen in het ontwerp van Combinatie Herepoort.

De tunnel wordt tussen 31 juli en 8 augustus op zijn plek gezet. Er rijden in die periode geen treinen.

De Helperzoomtunnel zou aanvankelijk in mei vorig jaar worden geplaatst, maar dat werd toen op het laatste moment uitgesteld omdat de ondergrond zich anders gedroeg dan verwacht.

Afgelopen maanden is er opnieuw uitgebreid grondonderzoek gedaan. Op basis hiervan is het plan voor het plaatsen van de tunnel aangepast.

Zo worden de twee schuifbanen waarop de tunnel op zijn plek geschoven kan worden, een stuk breder. Ze waren vorig jaar 2,5 meter breed maar worden nu 5 meter breed. Hierdoor wordt het gewicht van de tunnel gespreid over een groter oppervlak, wat meer stabiliteit geeft bij het inschuiven.

Helperzoomtunnel

De Helperzoomtunnel vervangt de spoorwegovergang bij de Esperantostraat.

Op het traject wordt een extra spoor aangelegd en er gaan in de toekomst meer treinen rijden. Daardoor voldoet de overgang bij de Esperantostraat niet meer aan de veiligheidseisen.

Dankzij de Helperzoomtunnel blijft er een verbinding voor auto’s, fietsers, bussen en hulpdiensten tussen de wijken Helpman en Coendersborg aan de westzijde en Europapark, De Linie en De Oosterpoort aan de oostzijde van het spoor.