Er moet een selectie met voorbeeldzaken komen die de blauwdruk zijn voor alle schade die is veroorzaakt door gaswinning. Dit bleek tijdens de eerste zitting over de massaclaim die door 5.025 Groningers gezamenlijk is ingediend bij de rechtbank in Assen. Zij willen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) een schadevergoeding voor hun immateriële schade.

In december dienden 5.025 gedupeerden een gezamenlijke claim in. Ze willen een compensatie voor de immateriële schade die ze hebben geleden door de gaswinning. Tijdens de start van het proces werd woensdag vooral het verdere verloop besproken.

De gedupeerden zeggen dat hun woongenot is aangetast. Sommigen geven aan regelmatig bang te zijn of zich onveilig te voelen in hun eigen huis. De groep wil dat de NAM haar aansprakelijkheid hiervoor erkent en dat de rechtbank zich uitspreekt over een vergoedingssysteem.

Pieter Huitema vertegenwoordigt de Groningers. Volgens de advocaat kan het nog wel even duren voordat er echt begonnen kan worden met het proces, omdat er nog enkele zaken lopen. Een van die zaken staat in het najaar bij de Hoge Raad gepland. "Maar het is ontzettend belangrijk dat de eerste stap gezet is."