De gemeente Groningen moet een schadeclaim van bijna vijf ton van de eigenaar van zes voormalige prostitutiepanden opnieuw in behandeling nemen, bepaalt de Raad van State woensdag.

De eigenaar had zes panden in het A-kwartier in de stad geschikt gemaakt voor prostitutie, maar de gemeente besloot in 2010 om een einde te maken aan de prostitutie in de voormalige rosse buurt.

Om de panden voor bewoning geschikt te maken, moesten die eerst weer grondig worden verbouwd. De man vindt dat hij schade heeft geleden omdat hij minder huurinkomsten kreeg en omdat de panden ook minder waard zijn geworden.

Zelf wilde hij een bedrag van bijna een miljoen euro van de gemeente, maar een speciale commissie bepaalde de schade op 466.500 euro. Het stadsbestuur weigert dat bedrag te betalen, omdat de eigenaar niet aannemelijk kan maken waarop hij de schade baseert.

Gemeente moet snel besluit nemen

De man vindt dat hij genoeg papieren heeft overlegd en kreeg al eens gelijk van de rechtbank. De Raad van State oordeelt nu ook dat de gemeente de claim opnieuw moet behandelen.

De gemeente moet duidelijk aangeven welke documenten de man alsnog moet overleggen en dan snel een besluit nemen. Als ze de claim opnieuw weigeren, kan de eigenaar meteen naar de hoogste rechter gaan.