Vanaf december 2019 zullen alle stadsbussen in Groningen elektrisch zijn. Het nieuwe materieel werd maandag door vervoersbedrijf Qbuzz gepresenteerd.

Niet alleen in de stad Groningen, maar ook in de rest van de provincies Groningen en Drenthe wordt het busvervoer vanaf december 2019 fors verduurzaamd.

In totaal zullen liefst 164 bussen in de regio elektrisch gaan rijden, waaronder alle stadsbussen in de steden Emmen, Assen en Groningen.

De verduurzaming volgt op de nieuwe aanbesteding van het busvervoer in de twee noordelijke provincies, die door Qbuzz werd gewonnen. Daarin stelden de provincies hoge eisen aan verduurzaming en productverbetering.

Meer comfort

Naast een forse CO2-uitstootbesparing van zo'n 90 procent, heeft dat volgens Qbuzz ook directe positieve gevolgen voor reizigers.

Zo zullen de nieuwe bussen over comfortabeler stoelen beschikken en worden ze voorzien van onder meer wifi, airco en USB-laders.

Oefenritten

Maandagmiddag werden een aantal demomodellen van de nieuwe bussen gepresenteerd. Verwacht wordt dat de eerste bussen kort na de zomer geleverd worden.

Dan zullen er eerst oefenritten plaatsvinden om de chauffeurs bekend te maken met de nieuwe technieken.