Het Groninger Museum lanceert op 22 juni de eerste grote museale solotentoonstelling van Daan Roosegaarde.

De kunstenaar heeft met Presence een nieuw baanbrekend en interactief kunstwerk speciaal voor de binnenruimte van het Groninger Museum gemaakt. Het is ook voor het eerst dat de buitenkunstenaar ‘naar binnen gaat’.

Presence is als het ware een 800 vierkante meter groot levend lab, waarbij de interactie tussen bezoeker en kunstwerk steeds nieuwe beelden oplevert. "Kijken en observeren, maar vooral aanraken, voelen en bewegen zijn essentieel", aldus het museum.

Roosegaarde liet zich inspireren door de klimaatverandering en de wens om de leefbaarheid van het landschap te verbeteren. “Jij maakt het kunstwerk en het kunstwerk maakt jou. Het effect van je aanwezigheid maakt je bewust van jouw relatie met de omgeving en de manier waarop we deze kunnen maken of breken.”

Roosegaarde bekend om innovatieve ontwerpen

Daan Roosegaarde (39) staat bekend om zijn innovatieve ontwerpen voor de openbare ruimte. Natuurfenomenen als lichtgevende kwallen en vuurvliegjes fascineren hem en het element licht speelt vaak een grote rol in zijn werk. Dit komt onder andere tot uitdrukking in projecten als Waterlicht, Smog Free Tower, Icoon Afsluitdijk en ook Presence.

Daan Roosegaarde - Presence is van 22 juni 2019 tot en met 12 januari 2020 te zien in het Groninger Museum.