Het nieuwe college van Groningen telt binnenkort zeven wethouders waarbij GroenLinks, de grootste partij, er drie levert. Het vorige college telde nog vier wethouders.

Dat is woensdagmiddag bekendgemaakt op het Stadhuis.

GroenLinks levert drie wethouders: Glimina Chakor, Mattias Gijsbertsen en Philip Broeksma. Namens de PvdA gaat het om Roeland van der Schaaf en Carine Bloemhoff. Ook Inge Jongman (ChristenUnie) en Paul de Rook (D66) komen in het college.

Het nieuwe akkoord heet "Gezond, groen, gelukkig Groningen", waarin beschreven is dat er vooral geïnvesteerd moet worden in leefkwaliteit. Dat moet mooiere wijken en dorpen met meer groen, ruimte voor sport en ontmoeting, en een betere gezondheid en minder armoede voor bewoners opleveren.

Zeggenschap bewoners wordt uitgangspunt nieuwe coalitie

Daarnaast wil de coalitie eigen regie en zeggenschap van bewoners vergroten en verbanden tussen organisaties op wijk- en buurtniveau versterken. Zo wil de nieuwe coalitie voor het perspectief van bewoners als uitgangspunt in plaats van de regels en organisatievorm van overheden en instanties kiezen.

Daarom wil de coalitie vooral op het niveau van buurten, wijken en dorpen samenhangende investeringen doen. Door een combinatie van een meer gezonde en groene leefomgeving en een betere ondersteuning op het gebied van inkomen, werk en zorg willen de vier partijen het persoonlijk welzijn van mensen vergroten.