De 33e editie van Eurosonic Noorderslag heeft bijna 43.000 bezoekers getrokken. Dat heeft de organisatie maandagochtend bekend gemaakt. 

De stad werd overspoeld door 342 muzikale acts uit 44 landen die op 52 verschillende podia hebben gespeeld. Ook kwamen er 4.135 bezoekers af op de muziekconferentie, waar de laatste ontwikkelingen in de muzieksector werden besproken.

Eurosonic Noorderslag (ESNS) vond plaats op 16 tot en met 19 januari. Tijdens Eurosonic lag de focus op vaak nieuwe en veelbelovende bandjes en acts uit heel Europa, die zich in Groningen laten zien aan organisatoren van concerten en festivals. Tijdens Noorderslag, dat plaatsvindt op de laatste dag van het festival, zijn alleen Nederlandse acts welkom in De Oosterpoort. Ook wordt dan de Popprijs uitgereikt. Dit jaar won Ronnie Flex die prestigieuze prijs.

Music Moves Europe Talent Awards

Op de openingsavond van het festival werden de Music Moves Europe Talent Awards, vroeger de EBBA Awards, uitgereikt. Dat zijn prijzen van de Europese Uie voor populaire en eigentijdse muziek. De Nederlandse Pip Blom won de award in de categorie Rock.

Conferentie: terugkijken en vooruitblikken

De ESNS-conferentie staat bekend als een van de leidende conferenties in de Europese muzieksector. Dit jaar waren er sprekers van bedrijven en organisaties als MOJO, 3FM, de BBC, Sony Playstation en Lolapalooza Berlijn.

Eurosonic Air

Uiteindelijk kwamen er ook nog eens 447 journalisten naar Groningen en waren 36 Europese tv-omroepen actief tijdens ESNS. Voor het muziekfestival gingen er ongeveer 17.000 kaarten in de verkoop. Veel publiek kwam ook af op de gratis optredens van onder andere Douwe Bob en Jett Rebel tijdens Eurosonic Air op de Grote Markt.