Twee leden van de Raad van Commissarissen (RvC) van Groningen Airport Eelde zijn opgestapt. Karin Orsel en Frits Doddema zouden het oneens zijn met de toekomstplannen voor het vliegveld.

Het Dagblad van het Noorden meldt maandag dat er een verschil van inzicht is over hoe het nu verder moet met Airport Eelde. Frits Doddema bevestigde tevens het nieuws aan de krant. 

Volgens RTV Noord is de verantwoordelijk gedeputeerde Patrick Brouns zondag op hoogte gesteld van het opstappen van de helft van de RvC. Dat kwam voor hem als een volslagen verrassing. Brouns wil nu tekst en uitleg over het verschil van mening. 

Nieuwe verbinding

Groningen Airport Eelde heeft voor maandagmiddag een persconferentie gepland. Daar wordt naar alle waarschijnlijkheid een nieuwe verbinding gepresenteerd.

Verschillende Groningse media melden ook dat er mogelijk een andere maatschappij is gevonden voor de lijnverbindingen naar Kopenhagen en München. De aandeelhouders van het vliegveld, waaronder de provincies Groningen en Drenthe, zouden nog niet op de hoogte zijn gesteld van het nieuws.

Maatschappij Nordica vloog tot eind vorig jaar op die bestemmingen, maar trok daar de stekker uit. Ook werd afgelopen week bekend gemaakt dat Stobart Air het aantal vluchten van en naar London Southend vermindert.

Schiphol

Groningen Airport Eelde gaat deze maand wel in gesprek. Vorige week werd bekend dat Schiphol mogelijk nauwer wil gaan samenwerken met de noordelijke luchthaven. De grote topman van de landelijke luchthaven, Dick Benschop, liet dat maandag doorschemeren in zijn nieuwjaarstoespraak.

Volgens Benschop is de Royal Schiphol Group meer dan Amsterdam Airport Schiphol. "We vormen een geheel met de luchthavens bij Eindhoven, Rotterdam en Lelystad", zo zei hij.

"We moeten ons als één geheel ontwikkelen. Een Nederlands luchtvaartsysteem waar ook Groningen Airport Eelde en Maastricht bij horen." Samenwerking is volgens Benschop nodig om de positie in Europa te handhaven.