Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen stopt uiterlijk volgend jaar zomer. Hij heeft vrijdagochtend bekendgemaakt dat hij niet beschikbaar is voor het burgemeesterschap van de nieuwe fusiegemeente.

De gemeente Groningen, waar per 1 januari ook Haren en Ten Boer onder vallen, moet daarom op zoek naar een nieuwe burgemeester. Den Oudsten is wel benoemd tot waarnemend burgemeester van de fusiegemeente. Die functie bekleedt hij vermoedelijk tot medio volgend jaar.

"Het is goed dat raad zich oriënteert op de toekomst en die moet je niet bij mij zoeken", motiveerde hij vrijdag zijn besluit. Den Oudsten is sinds 2015 burgemeester van Groningen.

De burgemeester wordt volgend jaar 68 en had ook nog maar twee jaar burgemeester kunnen zijn. "Het college en de nieuwe burgemeester kunnen straks met nieuw elan en nieuwe ideeën een volledige periode aan de slag", zegt hij daarover.

Meer tijd voor zichzelf en vrouw

De burgemeester laat weten meer tijd voor zichzelf en z’n vrouw te willen. In principe ambieert hij niet nog een andere burgemeesterspost, ook al sluit hij dat niet uit. Wel blijft hij voorzitter van de Raad van Toezicht van Hogeschool Windesheim. "Ik zie verder wel wat er op mijn pad komt", aldus Den Oudsten.

Den Oudsten is sinds 2015 burgemeester van Groningen. Tijdens zijn ambtsperiode in Groningen stond hij vrijwel nooit ter discussie. "Ik ben met veel plezier vier jaar burgemeester van Groningen geweest. De komende periode zal ik me nog wel met dezelfde energie en betrokkenheid in blijven zetten", zo besluit hij.

De in Leeuwarden geboren Den Oudsten was sinds 2005 burgemeester van Enschede. Daarvoor was hij vier jaar lang burgemeester van Meppel.