De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft van de Keuzegids Universiteiten voor tien opleidingen het kwaliteitszegel Topopleiding gekregen. In heel Nederland kregen maar 69 opleidingen dat zegel. 

In de landelijke ranglijst van Brede Klassieke Universiteiten staat de RUG op de tweede plaats. Vorig jaar voerde de RUG de lijst nog aan, maar in 2019 werd er stuivertje gewisseld met de Radboud Universiteit.

Om het label Topopleiding te krijgen moet een opleiding een totaalscore van 76 punten krijgen. De beste bacheloropleiding van de RUG is Archeologie met 92 punten.

Daarnaast kregen ook Theologie (88), Religiewetenschappen (86), Minorities & Multilingualism (84), Filosofie (80), Liberal Arts and Sciences (80), English Language and Culture (78), Astronomy (78), Applied Physics (78) en Wijsbegeerte (76) het zegel.

Acht RUG-opleidingen beste in categorie

Een studie kan ook de beste in zijn categorie van soortgelijke opleidingen zijn zonder het label topopleiding te krijgen. Naast de 10 hierboven genoemde opleidingen, zijn nog eens acht RUG-bacheloropleidingen de beste in hun categorie.

Het gaat om Artificial Intelligence, Bewegingswetenschappen, Human Geography and Urban and Regional Planning, Informatiekunde, Media Studies, Pedagogische wetenschappen, Pharmacy, en de opleiding Rechtsgeleerdheid (in Leeuwarden).

De Keuzegids wordt jaarlijks uitgegeven door het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI) en is bedoeld voor scholieren en decanen die zich willen oriënteren op universitaire bacheloropleidingen.