GroenLinks wordt na de gemeenteraadsverkiezingen in november de grootste partij in Groningen, dat is de voorspelling van de nieuwe peiling van Maurice de Hond. De partij zou van vier naar negen zetels gaan terwijl de D66, de huidige grootste partij, van negen naar zes zetels gaat.

Groningen houdt in november gemeenteraadsverkiezingen omdat vanaf 1 januari 2019 Haren en Ten Boer bij Groningen gaan horen. Het aantal raadszetels stijgt daarbij van 39 tot 45 zetels.

De peiling van De Hond werd uitgevoerd onder een representatieve groep van zeshonderd Groningers, Harenaren en Ten Boersters.

Lijsttrekker Glimina Chakor van Groenlinks ziet de peiling als een mogelijk vooruitzicht voor een links progressief stadsbestuur. Of dit echt gaat gebeuren is nog de vraag.

D66 (6), GroenLinks (9), PvdA (5)  en SP (5) hebben volgens de peiling samen 25 van de 45 gemeenteraadszetels. Dat is een geringe meerderheid van slechts twee zetels.

Bovendien: in het verleden bleken SP en PvdA nogal eens grote verschillen van mening te hebben, bijvoorbeeld over de komst van de tram of de aanpak van de Grote Markt. Dat leidde tot het vertrek van de SP uit een eerder links college, en tot de komst van de VVD.