Een 32-jarige man uit Groningen is vrijdag door de Noordelijke Fraude Kamer (NFK) van de rechtbank Noord-Nederland veroordeeld tot drie jaar celstraf voor oplichting.

De verdachte belde bedrijven, vaak kleine ondernemingen, en deed zich voor als gerechtsdeurwaarder. Hij vertelde dat hij werkzaam was bij justitie of bij een rechtbank. Hij zei vervolgens dat het bedrijf een rekening niet zou hebben betaald en dat er beslag zou worden gelegd op de bankrekening van het bedrijf.

Dat beslag zou kunnen worden afgewend als het bedrijf gelijk geld zou overmaken. Het bedrag was veel groter dan de zogenaamd openstaande rekening. Dat verschil diende volgens het verhaal van de verdachte als borg en zou een paar uur later worden teruggestort.

De rechtbank vindt de werkwijze van de verdachte zo specifiek, dat die als bewijs kan worden gebruikt.

Slachtoffers verloren vaak duizenden euro's

In het dossier zitten meer dan vijftig aangiftes van oplichting en poging tot oplichting. Slachtoffers verklaren dat ze werden gebeld door een man die hen onder valse voorwendselen zover kreeg om via internetbankieren geld over te maken.

Vaak ging het om duizenden euro's die gelijk na de overboeking opgenomen werden bij een geldautomaat. In enkele gevallen kon de bank voorkomen dat het geld bij de oplichter terechtkwam.

Veroordeelde is hoofdverdachte in de zaak

De 32-jarige man die vrijdag veroordeeld werd, is de hoofdverdachte in de zaak.

Ook is er een aantal verdachten dat volgens de rechtbank een rol heeft vervuld bij de oplichting. Het gaat dan om bijvoorbeeld ondersteuners, tussenpersonen en katvangers.