Acht gemeenteraadsfracties vinden de binnenstad van Groningen slecht toegankelijk voor blinden en slechtzienden. De fracties hebben het college van B en W om verbetering gevraagd.

 

De Groningse raadsleden werden maandag door de Groningse Oogvereniging en de lokale afdeling van Visio in het kader van de Dag van de Witte Stok uitgenodigd voor een demonstratie bij de Westerhaven.

Raadsleden konden daar zelf ervaren hoe het is om als blinde of slechtziende de straat over te steken. Het ontbreken van zebrapaden zorgt volgens de gemeente voor een schijnveiligheid en de initiatiefnemers stellen dat het tot onveilige situaties voor slechtzienden leidt.

De vragen zijn ingediend door de SP, ChristenUnie, de Partij voor de Dieren, D66, GroenLinks, CDA, Stad & Ommeland en 100% Groningen.

Wim Koks, raadslid van de SP, heeft namens de acht fracties gevraagd hoe het college tot het besluit is gekomen om bepaalde zebrapaden in de stad enkel als "schijnveilig" te markeren. Ook zijn de onderbroken geleidelijnen van de A-Straat aangestipt.