De voormalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft woensdag van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een eredoctoraat uitgereikt gekregen.

Hij ontving het eredoctoraat vanwege zijn grote maatschappelijke verdiensten op het gebied van veiligheid en vrede en voor de totstandbrenging van het VN-klimaatakkoord van Parijs.

"Wij zijn de eerste generatie die een einde kan maken aan armoede, en de laatste generatie die klimaatverandering kan stoppen", zei Ban tijdens zijn dankspeech in een bomvolle Martinikerk.

Ban riep jongeren op als wereldburgers te acteren. Precies deze woorden sprak de Amerikaanse president John F. Kennedy tegen Ban toen hij in 1962 als student door de president werd ontvangen.

Volgens rector magnificus Elmer Sterken was het geen verrassing dat Ban nu voorzitter van de Global Commission on Adaptation is. "Als iemand het kan, is hij het. Hij zei ooit: 'Bij klimaatverandering is er geen plan B, want er is geen planeet B.'"

Ban is ook in Groningen voor de opening van het internationale klimaatinstituut Global Center on Adaptation (GCA). Dit centrum moet landen adviseren hoe ze om kunnen gaan met klimaatverandering.