Ruim 80 procent van de bewoners in Groningen die bij de NAM op de lijst van de oude schadegevallen staat, accepteert het aanbod van de NAM voor de afhandeling van de oude bevingsschade.

Dat blijkt uit een rapport van de NAM die verantwoordelijk minister Eric Wiebes van Economische Zaken maandag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het gaat om meldingen die voor april 2017 zijn gedaan.

In totaal hebben 5.238 mensen het aanbod van de NAM geaccepteerd, wat neerkomt op 83 procent van de gedupeerden. 938 mensen (15 procent) hebben het aanbod afgewezen; zij hebben hun zaak aan de Arbiter Bodembeweging voorgelegd. Inmiddels heeft de Arbiter Bodembeweging 1.039 zaken in behandeling.

Gedupeerden die het aanbod van de NAM hebben afgewezen, laten weten dat ze het aanbod niet hoog genoeg vonden. Daarnaast vinden zij vaak dat ze niet genoeg informatie hebben ontvangen om een aanbod goed te kunnen beoordelen. Om die reden stappen ze naar de Arbiter Bodenbeweging, om een onafhankelijk oordeel over hun zaak te krijgen.