Sibrand Poppema heeft donderdagmiddag bij zijn afscheid als bestuurder van de Rijksuniversiteit Groningen de Erepenning van de stad Groningen gekregen uit handen van burgemeester Peter den Oudsten. 

Poppema was tien jaar voorzitter van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen. De Erepenning werd uitgereikt in de Martinikerk tijdens een symposium, speciaal voor het afscheid van Poppema.

Volgens de gemeente kreeg Poppema de Erepenning omdat hij zich al die jaren heeft ingezet voor het versterken van de positie van de stad Groningen. Hij wordt ook geroemd omdat hij de relatie tussen Groningen, Noord-Nederland en Noord-Duitsland heeft verbeterd.

Poppema leidde niet alleen tien jaar lang de Rijksuniversiteit, maar was als bestuurslid ook betrokken bij de stuurgroep Akkoord van Groningen. De RUG richtte zich onder Poppema op drie grote thema’s: gezond oud worden (Healthy Ageing), energie en de duurzame samenleving (Sustainable Society).

Een smet op zijn carrière is dat zijn plan voor een campus in het Chinese Yantai niet is doorgegaan.

Erepenning toegekend vanwege "uitnemende verdiensten"

De Erepenning van de Stad Groningen wordt toegekend wegens "uitnemende verdiensten aan de Groninger samenleving bewezen". De penning is ingesteld in 1940 ter gelegenheid van het 900-jarig bestaan van de stad Groningen.

In het verleden kregen onder andere ook Beno Hofman, Eurosonic Noorderslag, Ron Jans, Thies Dijkhuis en FC Groningen de Erepenning.