Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag tot acht maanden cel geëist tegen vier medeverdachten van het schietincident op de Korreweg in Groningen. Zij worden verdacht van openlijke geweldpleging, verboden wapenbezit, bedreiging en het verborgen houden van de hoofdverdachte.

De twee verdachten van het verborgen houden van de hoofdverdachte hoorden vrijdag vijf en acht maanden cel tegen zich eisen. Zij worden ook verdacht van verboden wapenbezit en het bedreigen van een getuige van de schietpartij.

Het Openbaar Ministerie eiste eerder op vrijdag tegen twee andere verdachten in de zaak zes en drie maanden cel. Deze twee verdachten waren in oktober aanwezig bij het schietincident op de Korreweg, toen een twintigjarige student meerdere malen werd beschoten. De twee mannen zouden volgens het OM het slachtoffer van zijn fiets hebben gesleurd en hem hebben mishandeld. De student overleefde het incident, maar raakte blijvend verlamd. 

Het OM eiste zes maanden cel tegen een twintigjarige verdachte. Hij wilde tijdens de rechtszaak de naam van de hoofdverdachte niet noemen uit angst voor zijn veiligheid. De 21-jarige medeverdachte hoorde drie maanden tegen zich eisen. Uit belang van het slachtoffer en de familie, zo zei hij, heeft hij wel de naam van de hoofdverdachte genoemd.

Twaalf jaar cel en tbs geëist tegen hoofdverdachte

Deze hoofdverdachte stond donderdag zelf voor de rechter. Azim A. wordt ervan verdacht vijf keer te hebben geschoten op het slachtoffer. Het OM heeft twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen A. geëist.

De rechter doet op 19 oktober uitspraak in de zaken van de verdachten.