Meer dan duizend Stadjers willen dat het Peerd van Ome Loeks een nieuwe plek krijgt. Ze reageren op een voorstel van de gemeenteraadsfractie 100& Groningen en de Groningen City Club. 

Op een poll van RTV Noord reageerden zeker 2.000 inwoners van Groningen. Precies de helft vindt dat het standbeeld een nieuwe plek moet krijgen. De overige Groningers vinden het stadsbalkon voor het Hoofdstation de perfecte plek voor het Peerd van Ome Loeks.

Niemand ziet hem staan

Marjet Woldhuis van 100% Groningen vindt de huidige plek van het beeld niet mooi. "Hij staat hier op het stadsbalkon, maar niemand ziet hem hier staan. Als je echt trots bent op dit beeld, dan moet je hem op een zichtbare locatie zetten. Midden in de binnenstad. Dat vergroot ook de waarde van het beeld", zo vindt Woldhuis.

Petitie

De politieke partij is een petitie gestart, waarin Groningers kunnen aangeven dat ze willen dat het standbeeld verhuist. Vrijdag waren daar nog maar iets meer dan dertig handtekeningen binnengekomen.

Naast de Stichting Peerd van Ome Loeks steunt ook de Groningen City Club steunt de petitie. Eric Bos, voorzitter van de belangenclub voor winkeliers vindt dat het Peerd van Ome Loeks op een opvallende plek hoort te staan.

"Groningen is een stad in transitie. Van goede stad naar fantastische stad. Groningen wordt steeds aantrekkelijker. Een puur Gronings element zoals het Peerd mag niet ontbreken in het centrum", zo zegt hij.

Eigenheid

Volgens hem zoeken toeristen elementen waarmee ze op de foto kunnen. Iets unieks waaraan je de stad waar je bent geweest kunt herkennen. "Het Peerd is herkenbaar en hoort ontegenzeggelijk bij Groningen. Maar ook voor de Groningers zelf is het een stukje eigenheid, herkenbaar als het is", aldus Bos.