Het is aannemelijk dat de Rijksuniversiteit Groningen de vestiging in China met private middelen hebben gefinancierd en niet met publieksgeld. Dat stelt de Onderwijsinspectie.

Dat meldt woordvoerder Daan Jansen van de Onderwijsinspectie zaterdag in het Dagblad van het Noorden in reactie op publiciteit rond de financiering van de vestiging van een dependance van de RUG in China. "De RUG heeft goed uitgelegd waar het geld ter financiering van Yantai vandaan komt".

Vrijdag meldde universiteitsraadslid Jasper Been van studentenbeweging DAG dat de Rijksuniversiteit belastinggeld zou hebben gebruikt. Dat is tegen de afspraken, omdat voormalig minister van onderwijs Jet Bussemaker in 2015 aan de RUG had laten weten dat zo’n nevenvestiging alleen met privaat geld gefinancierd mag worden.

Maar volgens het universiteitsraadslid zou de RUG boekhoudkundige trucs hebben gebruikt en was er sprake van creatief boekhouden, waarbij publieke middelen uiteindelijk als privaat geld werden aangemerkt.

Vrijdag bevestigde de huidige minister van onderwijs Ingrid van Engelshoven dat de afspraken "heel helder" zijn en dat er geen publieke middelen voor Yantai mochten worden gebruikt.

Onderwijsinspectie is nog niet geheel zeker

De Onderwijsinspectie zegt nog niet geheel zeker van de zaak te zijn. Woordvoerder Jansen meldt dat het ambtsbericht van de RUG uit de zomer van 2017 komt en het alleen betrekking had op de jaren 2015 en 2016. "Voor het jaar 2017 heeft de universiteit een prognose gemaakt. Of deze deugdelijk is moeten we nog analyseren". 

Volgens de Onderwijsinspectie is er in elk geval geen reden de geldstromen van 2015 en 2016 aan een nieuw onderzoek te onderwerpen. "We hebben dat uitgebreid bekeken. Maar als de minister ons daartoe oproept, geven we daaraan graag gehoor", aldus de woordvoerder.