De treinen vanuit Groningen naar Leeuwarden zitten vrijdagochtend overvol met mensen die een kijkje willen nemen bij 'de reuzen' in de Friese hoofdstad. De treinen rijden tussenliggende stations voorbij omdat er niemand meer bij kan.
 

De reuzen van theatergezelschap Royal de Luxe nemen vrijdag, zaterdag en zondag de binnenstad van Leeuwarden over. Vanaf ongeveer 9.30 uur lopen de Duiker, het Reuzenmeisje en hond Xolo door de binnenstad. De organisatie verwacht de komende drie dagen zo’n 400.000 bezoekers.

Arriva waarschuwt reizigers op stations in Buitenpost en Hardegarijp al dat er een kans is dat treinen het station overslaan. Vanaf Groningen is het al druk. Reizigers moeten rekening houden met langere reistijd via het openbaar vervoer.

De gemeente adviseert mensen om wat later naar Leeuwarden af te reizen. Rondom Leeuwarden zou nog wel redelijk wat parkeergelegenheid zijn voor automobilisten. Wel staan er lange rijen voor de pendelbusjes. De stad is verder hermetisch afgesloten voor alle vormen van verkeer.

De reuzen lopen ook vrijdagmiddag nog door de stad.