Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) sluit 4 van de 29 operatiekamers vanwege een tekort aan personeel. De operatiekamers zijn per direct gesloten.

Dat meldt het Groningse ziekenhuis in een persbericht.

Het UMCG laat weten de complexe en acute zorg "als vanzelfsprekend" aan te blijven bieden aan patiënten. Voor operaties die niet noodzakelijk in het UMCG moeten worden gedaan, wordt een andere oplossing gezocht, bijvoorbeeld een verwijzing naar een andere ziekenhuis.

Het Groningse ziekenhuis zegt er alles aan te doen om de wachttijd met minder operatiekamers zo kort mogelijk te houden. Het hospitaal is bezig extra medewerkers op te leiden, zoals gespecialiseerde verpleegkundigen en klinisch ondersteunend personeel.

Daarnaast zegt het UMCG maatregelen te nemen om personeel te behouden, nieuwe medewerkers te werven en de organisatie te herzien.

Openstaande vacatures

Het tekort aan personeel in ziekenhuizen werd in juni geconstateerd na een onderzoek van de NOS. Daaruit bleek dat openstaande vacatures in een jaar verdubbeld zijn naar 2.200. Hierbij gaat het om artsen, verpleegkundigen en personeel. De helft van de instellingen liet ook weten dat ze niet-acute operaties hadden uitgesteld.

Het VUmc in Amsterdam maakte begin juli bekend dat er een opnamestop kwam op de jeugdafdeling van de Intensive Care vanwege personeelstekort. Patiënten die na een opname toch Intensive Care nodig hebben, worden doorverwezen naar een ander ziekenhuis.