Vervoersbedrijf Qbuzz blijft het openbaar vervoer in Groningen en Drenthe verzorgen. Het bedrijf gaat rijden met schonere bussen met nauwelijks CO2-uitstoot. 

Daarmee wordt de concessie van Qbuzz voor tien jaar verlengd, meldt OV-bureau Groningen Drenthe. Twee andere vervoerders maakten ook kans op het overnemen van de concessie.

Vanaf 2019 gaat Qbuzz nieuwe, elektrische bussen op waterstof inzetten. "Inzet van elektrische bussen op stadslijnen bevordert de leefbaarheid van de stad. Ze zijn schoner en stiller. Ook op streeklijnen wordt het vervoer op grote schaal elektrisch."

Op lijnen waar dat niet haalbaar is, wordt biodiesel gebruikt. De CO2-uitstoot daalt met ruim 90 procent ten opzichte van nu, meldt het OV-bureau Groningen Drenthe.

Volgens het bureau voldoet Qbuzz aan de gevraagde basiskwaliteit. Ook werd er gelet op duurzaamheid en innovatie. Om reizigers van dienst te zijn, komt de vervoerder met een interactief informatieprogramma. "Chauffeurs hebben een tablet die als communicatiemiddel en naslagwerk dient voor de chauffeur, zodat die de reiziger adequaat kan informeren."

Ook wordt het mogelijk om online kaartjes te boeken.