WarmteStad had kunnen weten dat het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) een negatief oordeel zou vellen over het gebruik van geothermie, waarbij energie gewonnen wordt door temperatuurverschillen in de grond.

Dat stelt de gemeenteraad na eigen onderzoek, schrijft Dagblad van het Noorden.  

Het college van B&W heeft de gemeenteraad ten onrechte voorgehouden dat het risico op aarbevingen door geothermie klein zou zijn. Volgens het rapport is de informatie die de raad heeft gekregen te eenzijdig en komt het niet overeen met de aandacht voor seismische risico's die er binnen de projectorganisatie was.

Het stopzetten van geothermie kost zes miljoen euro. Het onderzoeksrapport zet vraagtekens bij de hoogte van dat bedrag. "De commissie betwijfelt of alle bedragen die worden afgewaardeerd volledig te relateren zijn aan het geothermiedeel van het project."

Duurzaam alternatief

In 2014 lanceert de gemeente Groningen het aardwarmteproject. De stad wil graag voorop lopen op het gebied van groene energie en aardwarmte is een duurzaam alternatief voor het Groningse aardgas. Daarom richten ze samen met Waterbedrijf Groningen nutsbedrijf 'Warmtestad' op.

Twee jaar later, in maart 2016, uit toezichthouder van Staatstoezicht op de Mijnen de eerste zorgen. Ze vragen om een inzicht in de risicoanalyse, vooral omdat ze benieuwd zijn naar de risico's op aardbevingen door het project. "Die maand hebben we duidelijk onze zorgen geuit over de veiligheid van het project", vertelt een woordvoerder van SodM aan NU.nl. "Anders vraag je daar niet om."

Volgens het onderzoek waren er meer dan genoeg signalen waaruit Warmtestad had op kunnen maken dat SodM met een negatief oordeel zou komen.